Stimuly nepôjdu iba na nové pracovné miesta, opozícia neuspela

06.11.2012 Bratislava

Bratislava 6. novembra (TASR) - Opozícii sa nepodarilo presadiť v NR SR zúženie investičných stimulov.

Tie mali ísť podľa návrhu poslancov Juraja Miškova a Martina Chrena (obaja SaS) firmám v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou, a to iba na nové pracovné miesta, ktorých zamestnávateľ vytvorí minimálne 50. Takéto podniky mali mať možnosť čerpať iba jeden typ stimulu, a to úľavu na dani.

"Zažívame prax, že momentálne žiadajú o investičné stimuly aj podniky a spoločnosti, ktoré fungujú, prosperujú, darí sa im a v podnikateľskom prostredí nemajú problém so svojou činnosťou. Napriek tomu však žiadajú štát o poskytnutie stimulov s odôvodnením, že v opačnom prípade budú prepúšťať," zdôvodňovali poslanci svoj návrh zmien s tým, že takýto prístup firiem možno považovať za vydieranie štátu.

Argumenty však nezaujali väčšinu pléna, a tak parlament zákon neschválil. Väčšina poslancov NR SR nepodporila ani legislatívnu zmenu Obchodného zákonníka, ktorú predkladal opozičný poslanec Igor Hraško (OĽaNO). Ten navrhoval ozdravenie podnikateľského prostredia posilnením postavenia veriteľov, ktorí vstupujú do záväzkového vzťahu s obchodnými spoločnosťami.
 

Vyberte región